top of page
Foto van schrijverSandra Vogt

Verlicht je huis als een professional met deze tips

Het wordt alleen maar donkerder buiten, dus gaan we meer binnen zitten. Maar blijft het bij jou binnen net zo donker als buiten?


Surprise! Op een juiste manier verlichting aanbrengen in je huis maakt een wereld van verschil. Helemaal met de winter in aantocht, dan wil je toch gezellig binnen zitten. Hoe fijn is het dan als je met verlichting de juiste sfeer kan creëren. Maar ook de functionaliteit van verlichting niet uit het oog verliest en de mooie elementen in je interieur kan benadrukken. Dus, als je je huis wilt verlichten als een interieurontwerper, blijf dan lezen, want ik ga enkele waardevolle tips met je delen!


Waarom is verlichting zo belangrijk?


De juiste verlichting kan een ruimte maken of kraken. Als interieurontwerper weet ik als geen ander hoe verlichting de sfeer en uitstraling van een ruimte kan transformeren. Wanneer je aan de slag gaat met het verlichten van je huis, is het belangrijk om te begrijpen waarom verlichting zo belangrijk is.


Je gebruikt verlichting niet alleen om een fijne sfeer te creëren maar ook voor functionele doeleinden. Zo kan je met verlichting je persoonlijkheid weerspiegelen door het sfeervol en functioneel te maken voor jou en je gezin. Functionele verlichting zorgt ervoor dat je fijn kan koken of kan lezen. Dat je spelletjes kan spelen aan tafel of dat je kan haken op de bank. En als de kids op bed liggen draai je aan de dimmer en zet je de sfeerverlichting aan.




Tips voor professionele verlichting


Hoe ga jij je huis nu verlichten als een professional?


· Verlichten in laagjes


De meest waardevolle tip is dat je een ruimte verlicht in laagjes. Dit betekent dat je niet een hele ruimte kan verlichten met één enkele lichtbron, maar verschillende soorten verlichting combineert. Daarnaast mogen er echt wel veel lichtbronnen in een ruimte aanwezig zijn. Je denkt misschien dat te veel lichtbronnen ook te veel licht geven, maar dat is niet het geval. De juiste lichtbron op de juiste plek kan juist heel veel rust en ontspanning geven.


Verlichten in laagjes bestaat dus ook uit laagjes. Een laagje is algemene verlichting (bijvoorbeeld plafondlampen of spots), een ander laagje is taakverlichting (zoals leeslampen of wandlampen) en het laatste laagje is accentverlichting (voor het benadrukken van kunst of architecturale elementen). Door deze drie te combineren, kun je de juiste balans tussen sfeer en functionaliteit creëren.


· Hoe kleurtemperatuur de sfeer beïnvloedt


Heb jij wel eens gehoord van kleurtemperatuur? Dit is een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het kiezen van verlichting. Lampen kunnen variëren van warm geel tot koel blauw licht, en elke kleurtemperatuur heeft invloed op de sfeer van een ruimte.


Voor ruimtes waar je wilt ontspannen, zoals de slaapkamer of de woonkamer, zijn lampen met een lagere kleurtemperatuur ideaal. Voor functionele ruimtes zoals de keuken is een hogere kleurtemperatuur meer geschikt. Als je het fijn vindt om af te wisselen kan je gebruik maken van dim bare lichtbronnen. Zoals Philips Hue of een dimmer aan de wand.


· Het gebruik van texturen en materialen in verlichtingsarmaturen


Ik maak het gebruik van verlichting graag interessant door te kijken naar de texturen en materialen in verlichtingsarmaturen. Dit voegt een extra dimensie toe aan de verlichting in je huis.


Deze lamp geeft bijvoorbeeld een hele fijne warme gloed en een heel leuk effect op de wanden. Hierdoor geeft het de ruimte ook extra textuur, diepte en gelaagdheid.


Denk bij het kiezen van verlichtingsarmaturen aan materialen zoals glas, metaal, hout en stof. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan een interessante visuele textuur toevoegen aan je interieur.


· Verlichting in verschillende ruimte’s


Elke ruimte in huis heeft een andere functie, dus heeft het ook een andere soort verlichting nodig. Wat werkt in de woonkamer, werkt misschien niet in de badkamer. Het is essentieel om de verlichting af te stemmen op de specifieke behoeften van elke ruimte.


Denk na over hoe je elke ruimte in je huis gebruikt en pas de verlichting daarop aan. Dit zorgt niet alleen voor een betere sfeer, maar verbetert ook de bruikbaarheid van de ruimte.


Verras met verlichting


De basisprincipes van verlichting zijn nu duidelijk, tenminste dat hoop ik! Nu neem ik je mee in de verschillende manieren waarop je verlichting kan toepassen in je interieur. Door verlichting op een verrassende manier toe te passen geef jij je interieur een persoonlijke en unieke touch.


· Speel met contrasten


Het is heel leuk om gebruik te maken van verschillende contrasten bij het gebruik van verlichting. Dit kan zowel in kleur als in verlichtingseffecten zijn. Als je een kamer hebt met overwegend lichte kleuren, kan het toevoegen van een aantal donkere verlichtingsarmaturen een dramatisch effect creëren.


· Maak gebruik van decoratieve verlichting


Decoratieve verlichting kan een kunstwerk op zich zijn. Overweeg om unieke en opvallende lampen te gebruiken die als blikvanger fungeren in je interieur. Neem nou deze discobal lamp, die is verrassend en geeft echt persoonlijkheid aan ons interieur!





· Slimme verlichtingssystemen


Met de technologische vooruitgang van tegenwoordig kun je verlichting op afstand bedienen en aanpassen. Slimme verlichtingssystemen bieden de mogelijkheid om de kleur, helderheid en timing van je verlichting aan te passen.


"Wij hebben thuis ook slimme verlichting geïnstalleerd. In het begin vond ik het allemaal wat overdreven, maar nu ben ik er super blij mee! Met een paar tikken op mijn telefoon kan ik de sfeer in de keuken en de woonkamer veranderen. Van een romantisch avondje naar een feestje met vrienden, zo gepiept."


Aan de slag!


Nu je deze tips hebt, is het tijd om ze in de praktijk te brengen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:


· Maak een lichtplan


Begin klein, met het maken van een lichtplan voor de woonkamer. Wanneer je daar een mooi plan voor hebt gemaakt ga je naar de andere ruimtes in huis kijken. Denk goed na over welke activiteiten waar in de ruimte plaatsvinden en welk soort licht daarvoor nodig is.


· Shop armaturen


Wanneer je opzoek gaat naar armaturen is het belangrijk om naar je gevoel te luisteren en van tevoren helder te hebben wat jouw stijl is. Zo kan je gericht opzoek gaan naar de perfecte lichtbronnen voor in jouw huis.


· Experimenteer en wees creatief


Wees niet bang om te experimenteren en creatief te zijn met je verlichting. Soms zijn de meest onverwachte combinaties de leukste!


Even samengevat!


Wanneer je de juiste verlichting in huis gebruikt heeft dit een grote impact op hoe je ruimtes ervaart en gebruikt. Of je nu een gezellige sfeer wilt creëren in de woonkamer of de keuken functioneler wilt maken, met de juiste verlichting kun je het gewenste resultaat bereiken.


Ik hoop dat je deze tips nuttig vond en dat je geïnspireerd bent om aan de slag te gaan! Onthoud dat verlichting niet alleen functioneel hoeft te zijn; het kan ook een kans zijn om je persoonlijke stijl en smaak tot uiting te brengen. Dus, ga op zoek naar die perfecte lampen, experimenteer met texturen en kleuren, en verlicht je huis als een professional!



Nog steeds geen idee?


Als je meer hulp nodig hebt bij het verlichten van je huis of als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je enorm graag bij het ontwerpen van een verrassend lichtplan en een uniek interieur!


Wat leuk dat je tot hier bent blijven hangen, ik hoop dat je met plezier hebt gelezen.

Op deze manier wil ik mijn passie voor alles wat met interieurontwerp te maken heeft graag met jou delen. Ik hoop dat deze tips je helpen om je huis om te toveren in een warme, uitnodigende en functionele ruimte waar je graag tijd doorbrengt. Blijf experimenteren, blijf leren en laat je creativiteit de vrije loop. Veel plezier met het verlichten van je huis als een professional!

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page